A SZERVEZET ELSAVASODÁSA
A betegségek eredője: túlsavasodás
„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!"/Hippokratész/
Az elsavasodás testnedveink PH értékeinek savas irányban való eltolódása.
DE mi az a Ph-érték?
A pH (potentia hydrogenii) az oldatban lévő szabad hidrogének számát mutatja. Minél több a szabad hidrogén, annál savasabb az oldat.
A tiszta desztillált víz sav-lúg szempontból semlegesnek számít, értéke pH7, s ehhez képest lett meghatározva a savas, illetve a lúgos oldat minősége:
0-7-ig terjedő pH érték savasnak,
7-14-ig terjedő pH érték pedig lúgosnak, vagy más szóval bázikusnak számít.
Testünk 7,4-es pH-ja tehát enyhén lúgos, az alatta lévő savas és a felette lévő pedig lúgos közeget jelent.
FONTOS! OTTHON IS MEGMÉRHETED PH-SZINTED:
Vizsgáld meg nyáladat lakmuszpapírral(PATIKÁBAN KAPHATÓ). Színéből következtethetsz egészségi állapotodra, mert megmutatja, mennyi sav halmozódott fel szervezetedben, és milyen erősek a lúgtartalékaid. Az abszolút ideális állapotot a kék szín jelöli. Minél több zöld árnyalat jelenik meg a papíron, annál jobban elsavasodott a szervezeted, és annál inkább előfordulhatnak az öregedésre, jellemző degeneratív folyamatok. A sárga szín a súlyos, gyakran halálos betegségben szenvedőkre jellemző.
A nyál pH-ja arról árulkodik, milyen aktívan működnek szervezetben az emésztőenzimek, különös tekintettel a májenzimekre és a gyomorban működő enzimekre.
Miért okozhat megbetegedést a túlsavasodás?
Ha szervezetünkben a normális működéshez szükséges egyensúly felborul, és hosszabb távon a savasodás van túlsúlyban, a savas közeg akadályozza a sejtszintű működést az egész szervezetben. Szétroncsolja a sejteket, szöveteket. Előbb-utóbb megbetegedéshez vezet.
Milyen elváltozásokat, megbetegedéseket okozhat a savas közeg?
Gyulladás, gombásodás (láb-, bőr-, körömgomba, candida), allergia, szénanátha, visszatérő fertőzések (pl. herpesz), bőrbetegségek (pikkelysömör, ekcéma),emésztési problémák (puffadás, székrekedés), bélbetegségek (irritábilisbélszindróma, Chron betegség), rák, fekélyek, csontritkulás, fogínyvérzés és ínygyulladás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, túlsúly.
Ételek, amelyek ilyenformán kárt okoznak nekünk:
- túl sok hús = húgysav
- túl sok hagyományos fekete kávé és fekete tea = csersav
- szénsavas üdítők= szénsav, és kóla = foszforsav/ --- édességek és cukor = ecetsav
- fizikai megterhelés = tejsav
- negatív érzelmek (bosszúság, stressz, félelem) = sósav
A test kizárólag akkor válik sebezhetővé a kórokozókkal szemben, ha elsavasodik!
Az egészséges, lúgos kémhatású szervezetben a kórokozók nem képesek megtelepedni.
Civilizált világunkban helyesen étkezni már nem is olyan könnyű. Az élelmiszerek már nem tartalmazzák azt az ásványianyag-többletet, amely a savak azonnali, természetes úton történő semlegesítését biztosítaná.
A gyorsan elkészíthető vagy készen kapott élelmiszerek tápanyagszegény, a szervezet számára haszontalan étkek.
A nyugati kultúra emberének 3 fő problémája van az étkezéssel:
1. A szervezet helyes ph sav - bázis egyensúlyához a táplálkozásunkkal 1 adag savas étel mellé kellene 4 adag lúgos ételt fogyasztani, ehelyett / Magyarországon többszörösen is / inkább fordítva táplálkozunk és 4 savas mellé néha bekapunk valami lúgosat is. Ez a szervezet elsavasodásához és az elégtelen emésztéshez vezet ami a legtöbb probléma gyökere!
2. Túlságosan gyorsan és gyakran csak egyszer étkezünk, ahelyett , hogy sokszor keveset és azt is lassan tennénk , úgy hogy az étvágy beinduljon . Emiatt sokszor mire a táplálék beér az emésztőrendszerbe az még nem készült fel, nem volt rá ideje! Az étel illatát kell először élvezni, majd a szájban sokáig rágcsálni és úgy lenyelni!
3. A táplálkozásunk mellett kevés és nem tiszta vizet iszunk, sokszor cukros szénsavas formában ami tovább rontja a szervezet így a sejtek környezetét!
Fontos tehát tisztában lennünk azzal, melyek azok az okok, ételek, életmódbeli szokások, melyek negatívan hatnak szervezetünkre és ELSAVASODÁSHOZ vezetnek.
Szerencsére azonban nem reménytelen a helyzetünk, mert léteznek olyan lehetőségek, melyek segítenek visszaállítani kibillent sav-bázis egyensúlyunkat!
Nézzük a "Lúgosítsunk!"-menüpontot!