ALMÁS RECEPTEK
5 PERCES SÜTI
HOZZÁVALÓK: 4 tojás, fél bögre cukor, fél pohár olaj, másfél bögre liszt, 1 kk. Szódabikarbóna, másfél kk. Fahéj, 4-5db közepes alma kockára vágva
Hozzávalókat alma kivételével összekeverni, végül bele keverni az almát. Elég sűrű lesz, de sütés közben szépen elterül a tepsiben. Az olajtól nagyon könnyű lesz a tészta.
ALMA PONGYOLÁBAN
Csinalsz egy 12 adagos palacsintatesztat, -kicsit surubb legyen. Keverj bele 1kk. sutöport is. Szep nagy almakat meghamozol , ugy egeszben, kiszuroval eltavolitod a maghazat es felkarikazod 1/2 cm-es karikakra. Lapos tanyerra lerakod es megszorod fahejjal. Egyenkent elöször lisztbe majd a tesztaba martod es teflon palacsinta sutöben egy-ket csepp olajjal szep pirosra sutöd mind a ket oldalat. Porcukorral, fahejjal, kakaoval, esetleg gyumolcsizzel nagyon fini!!! Kb. 4 alma szukseges ehhez a masszahoz.
ALMÁS KRÉMES
HOZZÁVALÓK a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír (én sertészsírt használok), 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 sütőpor, 2 vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl
Ebből három lapot sütünk. Krém: 2 tojás, 1/2 liter tej, 2 vaníliás pudingpor, 15 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 25 dkg Ráma
A pudinghoz 2 evőknaál cukrot adunk, fokozatosan a tejet és sűrűre főzzük, belekeverjük a tojásokat. Hagyjuk kihűlni. A cukrot kikeverjük a margarinnal és a kihűlt pudinghoz adjuk. Közben 1, 5 kg hámozott almát lereszelünk és 2 evőkanál vajon 10 dkg cukorral addig pároljuk, amíg a leve elfő. Fél mokkáskanál fahéjjal ízesítjük. Úgy töltjük a lapokat, hogy tészta-krém-tészta-alma-tészta 1 napig állnia kell!!!
ALMÁS PALACSINTA
Húsz deka lisztből a szokott módon 20 palacsintát sütünk. Meghámozunk, kimagvalunk, cikkekre vágunk öt almát, és egy kevés vízzel, ízlés szerint cukorral, egy darabka citromhéjjal, két deka vajjal puhára pároljuk, majd fakanállal tovább keverve, minél szárazabbra sütjük. A tűzről levéve egy evőkanálnyi baracklekvárral ízesítjük, ha nem elég édes, utáncukrozzuk. Ezzel az almapéppel töltjük a palacsintákat, és úgy göngyöljük össze, hogy először két szélüket ráhajtjuk, utána hengerítjük. A megtöltött palacsintákat egyenként lisztbe, nyers tojásba és nagyon finom zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas cukorral meghintve kínáljuk.
ALMÁS TEJBERIZS
HOZZÁVALÓK: 20 dkg rizs 8 dl tej 1 citrom héja és leve 3 mokkáskanál őrölt fahéj 2 savanykás alma 2 evőkanál méz 1 evőkanál tisztított tökmag 1 dl tejszín
A rizst megmossuk, és a tejjel együtt feltesszük főni. Belekeverjük a citrom héját, 1 mokkáskanál fahéjat, és folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Hűlni hagyjuk. Elkészítés: Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és a húsát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Tálba rakjuk, megcsepegtetjük a citrom levével, hozzákeverjük a mézet, 1 mokkáskanál fahéjat, és lassú tűzön kb. 5 percig pároljuk. Hűlni hagyjuk. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben, tálra borítjuk, és hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és a tejberizshez keverjük. Rétegezve az almakompóttal négy kehelybe szétosztjuk, és megszórjuk a tökmaggal. Tálalásig hűtőbe tesszük, tálaláskor megszórjuk kevés fahéjjal.
ALMÁSTORTA
35 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 18 deka vajjal, 2 egész tojással és 15 deka cukorral deszkán összegyúrunk. A tészta felét vajazott tortaformába téve, szépen kibéleljük egészen a felső széléig. Külön készítünk 1 kg vékony szeletekre vágott almából 20 deka cukorral, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 10 deka mazsolával és késhegynyi fahéjjal tölteléket, melyet három részre osztva, a tésztával bélelt formába rakunk. Minden almás rétegre egy-egy tésztalapot, széleiket mindig az oldaltésztához nyomogatva. Forró sütőben tejesen átsütjük és a formából kivéve, vanilincukorral bőven behintjük. Legcélszerűbb széjjelnyitható formát használni, mert ebből könnyen és szépen kivehető a sütemény.
BOSZORKÁNYHAB
Két db jól lehűtött tojásfehérjéből kemény habot verünk, elkeverjük 10 dkg porcukorral, és tovább verve hozzáadjuk 2-3 sült alma húsát, amit villával sima péppé dolgozunk el. (A sült alma helyett, gőzben párolt, és elpépesített almát is használhatunk. ) Addig keverjük, amíg egészen kemény masszát nem kapunk. Poharakba töltjük, jégre állítjuk, és a tetejét néhány szem gyümölccsel vagy diógerezddel díszítjük.
FAHÉJAS PUFFANCS ALMÁVAL
HOZZÁVALÓK: 40 dkg liszt 25 dkg margarin 20 dkg cukor 4 tojás 1 kg alma 2 evőkanál procukor 1 csomag vanilíás cukor 1 csomag sütőpor fél citrom leve fahéj só Az almát meghámozzuk, felnegyedeljük, magházát kiemeljük. A gyümölcs húsát kockára vágjuk, majd citromlevével meglocsoljuk. A margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd a krémbe szitáljuk. Végül belekeverjük az almakockákat is. A tésztából margarinnal kikent tepsibe evőkanálnyi halmokat rakunk. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük. Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk
KEKSZES ALMÁS SÜTÉS NÉLKÜL
HOZZÁVALÓK : 1 kg alma, 8dl+8-10 evőkanál viz, kb. 20 dkg cukor, 3 csomag főznivaló van. izű pudingpor, 50 dkg háztartási keksz, 4 ek. kakaópor, 4 ek. porcukor, 5 dkg vaj
Az almát meghámozzuk, és nagy lyuku reszelőn lereszeljük. lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral izesitjük, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vizzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, mig jól besürüsödik. egy tepsi v. tortaforma alját a keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére keksz kerül. A kakaóport a porcukorral és 8-10 ek vizzel felforaljuk, a tüzről levéve a vajat hozzáadjuk, és ezt a mázat a tetejére kenjük-Jól behütjük, ezalatt nem csak összeérik, hanem össze is áll, és lehet majd szeletelni.
POHARAS ALMÁSLEPÉNY
HOZZÁVALÓK: (a kefires pohar a merce): 2 pohar kefir, 2 pohar liszt (sutoporral), 2 pohar cukor, 2 tojas , fel pohar olaj, 1 cs. Vaniliascukor, 3 reszelt alama
Jol kikeverjuk es zsirozott lisztezett tepsiben, elomelegitett sutoben kozepes hofokon keszre sutjuk.
RAKOTT ALMA
Hozzávalók: alma, fahéj, túró, cukor, tojássárgája.
Az almát megtisztítod, felkarikázod, a közepét kivéve. Lefekteted egy tepsiben a felét, megszórod fahéjjal, egy csomag túrót kikeversz cukorral, tojás sárgájával és rákened az almára. megint raksz egy sor almát és margarint morzsolsz rá, beteszed a sütõbe, kis lángra, 20 percre. Egyszerû és finom. (kb. 60 dkg almával kezdem el, és fele-fele)