Csucsu egészségtippjei

Köszöntelek oldalamon! Remélem, hasznos tippeket találsz a mindennapi jó közérzet elérésére, megőrzésére, egészségünk védelmére, az élet örömeire. Alakítsuk együtt a tartalmat! Ha ötleted van, írd meg nekem! Jó olvasgatást kívánok!

RÁKKELTŐ ANYAGOK AZ ÉLELMISZEREKBEN ÉS KOZMETIKUMOKBAN

Forrás: http://www.femina.hu/egeszseg/kepgaleria/rakkeltok 

UV-B sugárzás


Az UV-B sugárzás azzal árt, hogy megváltoztatja a bőr sejtjeinek genetikai állományát. Egyfelől a bőrbe hatolva a kötőszövet kollagénrostjaiban okoz károsodást, ami a bőr öregedését gyorsítja fel. Másfelől a DNS spirálban okozott károk jó táptalajt szolgáltatnak a daganatos betegségeknek.

Cigaretta

 

A cigaretta karcinogén anyagok egész tárházával rendelkezik. A benzol, a formaldehid, és a kátrány csak néhány azok közül, melyek fokozhatják a rák kialakulásának valószínűségét.

Tetoválás

 

A rák kockázata megnő a szakszerűtlenül végzett tetoválás következményeként. A rossz minőségű tetoválófestékek később bőrrákot okozhatnak, míg a hepatitis okozta fertőzés évek múltán májrák kialakulásához vezethet.

Amarant

E 127

Az Amerikai Egyesült Államokban már betiltott mesterséges színezőanyagot elsősorban kaviár, likőrök és gyógyszerek színezésére használják. Az E 127-es számú amarant bizonyítottan allergiát okoz, nagyobb dózisban pedig karcinogénnek minősül.

K-aceszulfám

E 950

Az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszer felhasználási köre igen kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítéséhez, csokoládékhoz, rágógumikhoz, valamint gyümölcs- és zöldségkonzervek előállítása során is. Külföldi táplálkozási szakértők sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul.

Nátrium-nitrit

 

A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét. A gyomrodban jelenlévő fehérjékkel keveredve azonban rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle.

Fenolftalein

 

Nem árt elolvasnod a vény nélkül kapható hashajtók összetételét. A kóros székrekedés vastagbélrák kialakulásához vezethet a felhalmozódó méreganyagok miatt, ám ha fenolftalein-tartalmú hashajtóval próbálsz megkönnyebbülni, akkor sem jársz jobban.

Ciklamát

E 952

Az E 952 jelzésű ciklamátot mesterséges ízesítőszerként, ízfokozóként használják cukormentes, illetve csökkentett cukortartalmú élelmiszerek gyártása során. A gyomorban élő mikroorganizmusok egy részét ciklohexaminná alakítja - mely nagy dózisban kromoszómakárosodáshoz vezethet.

Étolaj

 

A sütés során rengeteg rákkeltő anyag keletkezik, különösen az odaégett húsokból. A gondos újrahasznosítással ez mind belesül a következő adag élelmiszerbe, amit megveszel: a krumpliba vagy éppen a lekváros fánkba. A legjobb, ha elkerülöd a gyorséttermeket, és olyan ételt eszel, amiről tudod, milyen olajban sült.

Akrilamid

 

A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek.

Dietil-ftalát - mosópor

 

Az alkohol denaturálásához használt dietil-ftalát elsősorban a mosóporokban, a kozmetikumokban és a PVC-ben található meg. Az egyik legveszélyesebb összetevő, amely hozzájárulhat a nemi hormonok túl alacsony szintjéhez, de károsíthatja az immunrendszert és elősegítheti a rák kialakulását is.

Guargumi - ketchup, majonéz

 

A mérgező guarbab magjából őrléssel készülő termék különösen káros anyagokat tartalmazhat, mivel tökéletes tisztítása gazdaságtalan. A guargumit többek között majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, üdítőkhöz, szörpökhöz használják.

Nitritek és nitrátok - pácolt húskészítmények

 

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.

Fenol - bútorfény

 

A legtöbb, boltban kapható bútorfény veszélyes anyagokat, például fenolt tartalmaz. A fenol a levegővel érintkezve csillogó, fényes felületté szilárdul, viszont így a bútorfény használat után akár napokig is irritáló gázokat bocsájthat ki, a fenol pedig belélegezve kellemetlen tüneteket, extrém esetekben akár máj- vagy vesekárosodást is okozhat.

Dietanolamin - testápoló

 

Szerepet játszhat a rák kialakulásában a dietanolamin, röviden DEA. Ezt a színtelen vagy kristályos alkoholt oldószerek, valamint tisztítószerek gyártásához használják, de testápolók is tartalmazzák, mivel jól hidratál, ezáltal puhává varázsolja a bőrt.

Alumínium - dezodor

 

Nem telik el úgy nap, hogy ne fújnád be magad dezodorral? Érdemes megfontolnod, hogy mikor és milyen izzadás elleni készítményt használsz. A német ÖKO-Test magazin tesztje az izzadásgátlók gyakori bőrirritáló hatásáról tanúskodik. A kutatások arra az eredményre vezettek, hogy a dezodorokban található alumínium eltömíti a pórusokat.

Cukor

 

A túlzásba vitt cikorfogyasztással nem egyszerűen a vonalaidat veszélyezteted. Otto Heinrich Warburg német biológus orvosi Nobel-díjat kapott felfedezéséért, hogy a rosszindulatú daganatok anyagcseréje nagymértékben függ a glükózfogyasztástól - a megemésztett cukor a testben glükózzá alakul.

Tartrazin - mustár, pezsgőtabletta

 

Az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagnak tartott tartrazin többek között megtalálható a szörpökben, pezsgőtablettában, fűszerszószokban és a mustárokban is. Az ételeket citromsárgára, zöldre vagy barnára festő színezőanyag az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki, különösen a szalicilsavra való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi rendellenesség vagy bőrtünet.

Sodium laureth - sampon

 

A samponokhoz használt habképző anyag, a sodium laureth szulfát gyakran okoz bőrallergiát. Gyorsan felszívódik, és maradandó károsodást okozhat több szervben is - mint az agy, a máj vagy éppen a szem. Más anyagokkal kapcsolatba lépve pedig rákkeltő anyagokat hoz létre.

Aszpartam - jeges tea, fagylalt

 

A szintetikus édesítőszerre érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. Az Amerikai Egyesült Államokban egyszer már betiltott, majd újra engedélyezett adalékanyag kimondottan kerülendő terhesség esetén. A vegyület megtalálható szénsavas üdítőitalokban, gyümölcslevekben, jeges teában, fagylaltokban.

   



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 22
Heti: 108
Havi: 393
Össz.: 180 873

Látogatottság növelés
Oldal: Rákkeltők az élelmiszrekben
Csucsu egészségtippjei - © 2008 - 2024 - egeszsegtippek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »