"FOGYI RECEPTEK" - NEMCSAK FOGYÓKÚRÁZÓKNAK
Könnyű ebéd vagy vacsora a Kentucky csirkeszárnyak, nem tudom ismeritek-e?
Kellenek hozzá természetesen csirkeszárnyak, fűszersó, Erős Pista, csemege Piros Arany, esetleg helyette házi készítésű parikakrém, só, olaj.
Először megtisztítom a szárnyakat, majd elkészítem a pácot, ami abból áll, hogy a felsorolt hozzávalókat összekeverem az olaj kivételével és beleforgatom a szárnyakat, vagy egyszerűen csak jól bekenem vele. Tetszés szerinti ideig lehet hagyni a pácban a csirkét (perszer nem évekig) dobozban a hűtőben.Ha sietünk vele, elég neki 1-2 óra is. Sütés előtt meglocsolom az olajjal.
Előmelegített sütőben először fólia alatt sütöm, majd amikor már megpuhult, a fóliát levéve tovább sütöm, hogy szép piros, sült színt kapjon.
Lehet tálalni sokféle körettel, pl. krumplipürével, hagymás krumplival. Behűtött kovászos uborkával még fenségesebbé tehetjük. A férjem nagyon szereti. Próbáljátok ki, érdemes!
És egy másik könnyű étel - Almás virslisaláta
Lássuk, mi kell hozzá:
4 db alma
4 pár virsli
1 fej lilahagyma vagy 1 csomó újhagyma
2 nagy ecetes uborka
ecet, só, bors, szacharin
A hagymát és az uborkát vagdaljuk karikára, a meghámozott almát kockára, s ugyancsak karikára a virslit! Az ecetet a sót, az olajat és a borsot keverjük össze, majd adjunk kevés szacharint hozzá! Az így elkészített salátalevet öntsük a korábban felvagdalt alapanyagokra!
Ha pár órára behűtve állni hagyjátok, még finomabb lesz, mert az ízek kellően összeérnek.
Jó étvágyat hozzá!
Karfiolkrokett
1 fej karfiol, 1 db tojás, 1 db zsemle, 1 dl tejföl, 1 ek. zsemlemorzsa, 1 cs. petrezselyem, só, bors, olaj a sütéshez
Elkészítés:A karfiolt rózsáira szedve sós vizben pároljátok puhára, szűrjétek le, majd törjétek pépesre! Adjátok hozzá az áztatott, kifacsart, szétmorzsolt zsemlét, a tojást, a tejfölt, a finomra vágott petrezselymet! Sózzátok, borsozzátok, majd annyi morzsát adjatok hozzá, hogy formálható legyen! Formázzatok pogácsákat vagy rudacskákat a masszából, és forró olajban süssétek meg mindkét oldalát!
Kellemes falatozást kívánok!
Klasszikus töltött karalábé
- 4 db karalábé
- 40 dkg darált sertéshús
- 2 db zsemle
- 1 db vöröshagyma
- 12 dkg vaj
- 1 db tojás
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál finom liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt fehérbors
Elkészítése:
A zsenge karalábét alaposan megmossuk, meghámozzuk. A tetejét levágjuk, a közepét karalábévájóval kiszedjük, úgy, hogy a falát ne
sértsük meg, ne lyukadjon ki. Ezután a talpát egyenesre igazítjuk, hogy ne billegjen.
A vaj felét felforrósítjuk, megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a vízbe áztatott és jól kicsavart zsemlét, a darált húst meg a tojást. A masszát sóval, borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk, és a karalábékba töltjük.
Ezután a megtöltött karalábékat a kivájt forgáccsal együtt lábasba rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, és fedő alatt lassan főzzük, amíg egészen puha lesz. A karalábét kiszedjük az edényből, a maradék vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a tejszínnel és berántjuk vele az ételt. Visszahelyezzük a töltött karalábékat, beletesszük az üde zöld leveleket is vékony csíkokra vágva, és most már pár perc alatt készre főzzük.
Elkészítási idő: 10 perc
A káposztát gyaluld le sózd, szórd meg köménymaggal és hagyd állni! Nyomkodd ki a levét és keverd össze a közben lereszelt sárgarépával és diétás majonézzel!
A tésztát főzd ki és szűrd le. A kukoricát, a tisztított és szeletelt gombát és sárgarépát az olajon pirítsd meg, sózd, és add hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd kevés vizet hozzáöntve párold puhára. Ha megpuhult, a zöldségeket keverd a tésztához. Készíts a tejfölből és az apróra vágott póréhagymából sóval, borssal, mustárral és citromléval ízesített öntetet, majd add a zöldséges tésztához.
A jól megmosott karfiolt szedd rózsáira, és gyengén sós forró vízben főzd majdnem puhára! Leszűrve jól csepegtesd le, és margarinnal kikent tűzálló tálra téve szórd meg szerecsendióval! A tojást keverd el a kefirrel és a reszelt sajt felével, kevés sóval! Öntsd rá a karfiolra, és a tetejét hintsd meg a maradék sajttal! Előmelegített sütőben süsd pirosra!