SÜTŐTÖK - AZ ŐSZ ÉS A TÉL SLÁGERE
A legerősebb antioxidáns zöldség ősszel: ránctalanít, és gátolja az öregedést.
Az A-vitamin nagyon fontos a bőr egészsége szempontjából. Bár zsírban oldódik, így a szervezet raktározni tudja, folyamatos pótlásra van szükség. Erre remek mód, ha sütőtököt fogyasztasz.
Ezt az ínycsiklandó finomságot eheted sósan és édesen is, sőt, külsőleg is használhatod, arcpakolás formájában.
Antioxidáns-bomba Dél-Amerikából
A sütőtök - Cucurbita maxima - Dél-Amerikából származik, de a Kárpát-medencében is nagyon jól érzi magát, nem véletlen, hogy ősszel elönti a piacokat. Narancssárga színét a béta-karotin adja, mely a szervezetben alakul át A-vitaminná. Ez az antioxidáns a legtöbb sárga gyümölcsben és zöldségben ott van, tökmaggal fogyasztva azonban a legjobb forrása, így ugyanis a szükséges zsírról is gondoskodsz a felszívódásához.
Narancssárga festékanyaga egyrészt antioxidánsként viselkedik, semlegesíti a sejtkárosító szabadgyököket, másrészt az egész bőrt rendben tartja, az aknés bőrt is helyrehozza, nem véletlen, hogy a bőrgyógyászok A-vitamin kúrával kezdik a kezelést.
A sütőtökben C-vitamin is található, ami szintén antioxidáns, és a kollagéntermelésben is részt vesz. Ez a fehérje szinte minden sejtünkben ott van, azok rugalmasságáért felelős.
Hogyan használd?
Az A-vitamin nem bomlik le, ha melegnek teszed ki, így a tök tápanyagtartalma akkor is megmarad, ha megsütöd vagy megfőzöd. A legegyszerűbb, ha felszeleteled, és egyszerűen beteszed a sütőbe. Ha száraz a bőröd, szórj rá diót vagy magát a tökmagot, hogy legyen, ami belülről zsírozza.
Külsőleg pakolásként használhatod, a pépesített tök felfrissíti az arcbőrt, energiával tölti fel, és jót tesz a pattanásos bőrnek is. Turmixgépben egy kevés citromlével és joghurttal keverd össze, majd vidd fel a megtisztított arcbőrre, és 15 perc múltán mosd le!
NÉHÁNY RECEPT
Sütőtök krémleves baconkoronával
Sütőtökös lepénykék
Hozzávalók:
Elkészítés:
Narancsos sütőtökdzsem
Hozzávalók:
Elkészítés: