Csucsu egészségtippjei

Köszöntelek oldalamon! Remélem, hasznos tippeket találsz a mindennapi jó közérzet elérésére, megőrzésére, egészségünk védelmére, az élet örömeire. Alakítsuk együtt a tartalmat! Ha ötleted van, írd meg nekem! Jó olvasgatást kívánok!

 

 

 

A GYÜMÖLCSÖK GYÓGYHATÁSAI

 

ALMA

 „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja". 

Az alma jótékony hatása régóta ismert. Nem csak finom, de egészséges is, és szinte mindig kapható. 

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

 

  • Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
  • Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza abélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.
  • Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
  • Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
  • Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Az alma segíti az emésztést. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, savtartalma pedig gyorsítja a bél mozgását, így serkentve az emésztést. Mind a hasmenésre, mind a székrekedésre jó hatással van.

Véd a daganatok kialakulásával szemben, mert a pektin megköti a bélben a rákkeltő- és méreganyagokat. Dohányosoknak az alma segítheti a leszokást. Az alma héjában található cellulóznak béltisztító hatása van. Csökkenti a vér koleszterin szintjét, és magas káliumtartalma miatt jó magas vérnyomás és szívbetegségek megelőzésére is.
Magas foszfortartalma miatt jótékonyan hat az agyra is és az idegekre. Hatásos lehet fejfájás ellen is.


Az alma tartalmaz A vitamint, B vitaminokat, C vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, és vasat. C vitamin tartalma alacsonyabb mint a citrusféléké, mégis nagyon hatásos az egészségre.

 

 

KÖRTE

Az édes és lédús körte nagyszerű téli tartalék, rostok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok jóízű tárháza. 

Hűtő hatását télen melegítő fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ellensúlyozhatjuk. Fogyasztása nőknek különösen ajánlott, hiszen a benne található bór segíthet a csontritkulás megelőzésében.

A körte bórtartalma növeli a mentális éberséet.

Az érett körte enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést. Emésztést segítő hatása miatt beiktathatjuk fogyókúrás étrendünkbe is. A körte vizelethajtó anyagai elősegítik a mérgek kiürülését a szervezetből. Naponta három-hat pohár körtelé elősegíti a hólyaghurut gyógyulását.

 

SZŐLŐ

 

A szőlő vértisztító és az idegerősítő hatása  kiemelkedően jó. Remek izomregeneráló táplálék.

A bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza, a belső összenövéseket is oldja. Fokozza az epeválszatást és ürítést. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. Igen jó hatású a daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.

 A szőlő szezonjában minden étkezés előtt egy fél órával együnk szőlőt! 

Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. 

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegbajra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként,májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre.

Étkezés közben, vagy utána  ne együk szőlőt! Magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed, s így belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz. Szőlőt ne keverjük más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem! 

Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édesszőlőkúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.

A szőlőmag olaja rendkívül értékes (és drága) olaj, javítja a látást is. 

 

SZILVA

Koleszterincsökkentő:A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.

 

Veseműködést serkentő: A leáztatott aszalt szilvát főzzük úgy húsz percig. A kihűlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

 

Belső vérzésekre:Belső vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendő nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belső vérzés jelentkezhet. A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.

 

Emésztési zavarok:A máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezet tovább romlik, a tehet mind nagyon lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelent, hogy az elfogyasztása után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

 

 

Az aszalt szilvának nagy a fajlagos gyümölcscukor és rosttartalma. Jellegzetes színanyagai az anticiánok. Talán leginkább hashajtó hatását ismerik, amelyet rosttartalmának köszönhet - akár frissen, akár aszalt szilva formájában fogyasztjuk.

 

Áldásos emésztőrendszeri hatások: Nem hiába hívják a szilvát "kék gyümölcscsodának", mivel magas ballasztanyaga salaktalanítja a beleket, megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódna, felhalmozódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon - tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik.

Nem véletlen hát, hogy fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek. 

 

Fáradságűző: Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten nyugtató hatású. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

 

DIÓ

A dió nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Ezen hatásában egyrészt szerepet játszik az a tulajdonsága, hogy képes fokozni a rossz koleszterin kiürülését a szervezetből speciális biokémiai utakon keresztül, másrészt nagymértékben fokozza az erek tágulási képességét, mivel az értágulatban szerepet játszó legbelső szakasz, az ún. endotel működését védi és segíti. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a dió ereink elsőszámú karbantartója, éppen ezért bőséges fogyasztása mindenkinek ajánlott.

Antioxidáns hatás


          A szervezetünkben elsősorban a rossz koleszterinből és a trigliceridekből oxidációs úton szabad gyökök keletkeznek, melyek károsítják az ereket. A dió amellett, hogy csökkenti ezeknek a zsír természetű anyagoknak a szintjét, tartalmaz olyan polifenolos vegyületeket, melyek képesek megkötni a keletkező ártalmas anyagokat. A dió ezen tulajdonsága jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy képes megakadályozni az érelmeszesedés és a hozzá kapcsolódó szövődmények (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés) létrejöttét.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 9
Heti: 35
Havi: 71
Össz.: 178 509

Látogatottság növelés
Oldal: A gyümölcsök gyógyhatásai
Csucsu egészségtippjei - © 2008 - 2024 - egeszsegtippek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »