ZÖLDSÉGEKET BESZÉLEK
/remélem, nem/
Ebben a menüpontban a csodálatos zöldségek áldásos tulajdonságairól olvashatsz:
SÁRGARÉPA
A sárgarépa kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat tartalmaz.
Véd a szabadgyökök károsító hatásával szemben, segít a daganatos betegségek megelőzésében. Növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. Összetevői közül elsődleges a karotin tartalma. A karotinból az A vitamin beépül a testünkbe. Az A vitamin életfontosságú, mert javítja a látást, meggátolja a szürkehályog kialakulását, fiatalítja, a szervezetet erősíti a szívet és serkenti a vérkeringést.
Az óvodában gyermekeink rendszeresen fogyasztják. Felsorolt egészségvédő tulajdonságai mellett rágása erősíti a rágóizmokat és tisztítja az ínyt, ezáltal segít a fogszuvasodás megelőzésében.
A sárgarépa még télen is megfizethető, érdemes rendszeresen (hetente kétszer-háromszor) fogyasztani!
FOKHAGYMA
Vértisztító, vérnyomás csökkentő, csíraölő hatású.
Jótékonyan hat a pattanásos bőrre, csökkenti a vér koleszterin szintjét, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózis veszélyt. Jól használható például gombás betegségek esetében, mint a staphylo coccus, salmonella akár a candida esetében is.
Nagyon jól tisztítja a légutakat, ezáltal megfázás, hörghurut, de szamárköhögés esetében is hatékonyan használható.
Tudom, bár íze kellemes, utóhatása nem túl bíztató. Egy tipp a "kellemetlen szag" eltüntetésére:
Rágjunk el néhány levél petrezselyemzöldet, ez garantáltan csökkenti a fokhagyma átható szagát, de egyéb "nem kívánatos" szájszag csökkentésére is alkalmas!
BURGONYA, KRUMPLI
A legáltalánosabb és legegyszerűbb táplálékforrásunk, a szegények és a gazdagok eledele egyaránt. Sokan nem is gondolnak a krumpli gyógyhatására. Pedig egy komplex orvosság.
A burgonya magas keményítő tartalma mellett jelentős a B, C vitaminok és A provitamin tartalma. Életfontosságú ásványi sókat, magnéziumot, káliumot, és kalciumot tartalmaz Kalória tartalma alacsonyabb a többi élelmiszernél.
.A krumpli gyógyhatása főleg nyersen érvényesül, azonban az intenzív keményítő íz miatt így kevesen fogyasztják.Célszerű salátákhoz reszelni vagy vékonyan szeletelni, kis sóval, olívaolajjal, fűszerekkel élvezhetőbbé tenni.
Javasolt a lereszelt burgonyát kinyomkodni és levéből napi két alkalommal elfogyasztani egy-egy kávéscsészével.Így megszünteti az emésztési zavart, keringésjavító, izomerősítő, fokozza a mirigyek működését, megszabadítja a szervezetet a savaktól, lúgosít, aktiválja az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a fáradtságot és kitűnő antioxidáns, azaz rák elleni szerünk is a krumpli.
A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.
A krumpli legértékesebb része közvetlenül a héj alatt található, ezért erre ügyelnünk kell hámozáskor. Ezért célszerűbb héjában főzni a pityókát.
SAVANYÚ KÁPOSZTA
A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb ételek egyike, különösen ezekben az őszi időkben, amikor csökken a vitaminforrás.
A káposzta eltartására a legmegfelelőbb a savanyítás. Elkészítésének módját valószínűleg a kínaiak dolgozták ki. Állítások szerint már a kínai nagy fal építésénél is kaptak savanyú káposztát a munkások. Elterjedése rohamszerű volt, és a XVIII-XIX. században már télen a legtöbb ételt savanyú káposztából készítették. A savanyítás családonként saját recept alapján történt. A szláv népek rendszeresen fogyasztják, a németek nemzeti eledele.
Jótékony hatása:
Tartalmaz karotint, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, U- vitamint, tej-és ecetsavat, ásványi anyagokat: nátront, meszet, ként, kolint, káliumot, vasat, cinket. Olyan (tejsav)baktériumokat tartalmaz, amelyek a hús fogyasztó ember bélrendszerében élő, rosszindulatú baktériumokat elpusztítja. Több a tejsavbaktérium található benne, mint a joghurtban.
Fokozza az étvágyat, serkenti a mirigynedvek kiválasztást. A savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat. A C-vitaminnak köszönhetően serkenti az immunrendszert. Szabályozza a zsíranyagcserét, a koleszterinszintet. Serkenti a fehérje anyagcserét, erősíti az izmokat. Gyerekeknek, emésztésük segítésére rendszeresen adhatunk kistányérnyi káposztát. Egyes kutatók szerint a savanyú káposzta a rák kialakulását akadályozó anyagot tartalmaz.
Leve is gyógyító hatású. Rendszeres fogyasztásával a seb operáció után feltűnően gyorsan gyógyul. Asztmára, bronchitiszre ebéd és vacsora előtt igyunk ½-1 dl levet.