Csucsu egészségtippjei

Köszöntelek oldalamon! Remélem, hasznos tippeket találsz a mindennapi jó közérzet elérésére, megőrzésére, egészségünk védelmére, az élet örömeire. Alakítsuk együtt a tartalmat! Ha ötleted van, írd meg nekem! Jó olvasgatást kívánok!

ZÖLDSÉGEKET BESZÉLEK

/remélem, nem/


Ebben a menüpontban a csodálatos zöldségek áldásos tulajdonságairól olvashatsz:

 

SÁRGARÉPA

A sárgarépa  kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat tartalmaz. 

Véd a szabadgyökök károsító hatásával szemben, segít a daganatos betegségek megelőzésében. Növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.   Összetevői közül elsődleges a  karotin tartalma. A karotinból az A vitamin beépül a testünkbe. Az A vitamin életfontosságú, mert javítja a látást, meggátolja a szürkehályog kialakulását, fiatalítja, a szervezetet erősíti a szívet és serkenti a vérkeringést.   

Az óvodában gyermekeink rendszeresen fogyasztják. Felsorolt egészségvédő tulajdonságai mellett rágása erősíti a rágóizmokat és tisztítja az ínyt, ezáltal segít a fogszuvasodás megelőzésében.

A sárgarépa még télen is megfizethető, érdemes rendszeresen (hetente kétszer-háromszor) fogyasztani!



FOKHAGYMA


Vértisztító, vérnyomás csökkentő, csíraölő hatású.

Jótékonyan hat a pattanásos bőrre, csökkenti a vér koleszterin szintjét, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózis veszélyt. Jól használható például gombás betegségek esetében, mint a staphylo coccus, salmonella akár a candida esetében is.

Nagyon jól tisztítja a légutakat, ezáltal megfázás, hörghurut, de szamárköhögés  esetében is hatékonyan használható.

Tudom, bár íze kellemes, utóhatása nem túl bíztató. Egy tipp a "kellemetlen szag" eltüntetésére:

Rágjunk el néhány levél petrezselyemzöldet, ez garantáltan csökkenti a fokhagyma átható szagát, de egyéb "nem kívánatos" szájszag csökkentésére is alkalmas!


BURGONYA, KRUMPLI 


A legáltalánosabb és legegyszerűbb táplálékforrásunk, a szegények és a gazdagok eledele egyaránt.  Sokan nem is gondolnak a krumpli gyógyhatására. Pedig egy komplex orvosság.

A burgonya magas keményítő tartalma mellett jelentős a B, C vitaminok és A provitamin tartalma. Életfontosságú ásványi sókat, magnéziumot, káliumot, és kalciumot tartalmaz Kalória tartalma alacsonyabb a többi élelmiszernél.

.A krumpli gyógyhatása főleg nyersen érvényesül, azonban az intenzív keményítő íz miatt így kevesen fogyasztják.Célszerű salátákhoz reszelni vagy vékonyan szeletelni, kis sóval, olívaolajjal, fűszerekkel élvezhetőbbé tenni.  

Javasolt a lereszelt burgonyát kinyomkodni és levéből napi két alkalommal elfogyasztani egy-egy kávéscsészével.Így megszünteti az emésztési zavart, keringésjavító, izomerősítő, fokozza a mirigyek működését, megszabadítja a szervezetet a savaktól, lúgosít,  aktiválja az anyagcserét, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a fáradtságot és kitűnő antioxidáns, azaz rák elleni szerünk is a krumpli.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

A krumpli legértékesebb része közvetlenül a héj alatt található, ezért erre ügyelnünk kell hámozáskor. Ezért célszerűbb héjában főzni a pityókát.



SAVANYÚ KÁPOSZTA


A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb ételek egyike, különösen ezekben az őszi időkben, amikor csökken a vitaminforrás.

A káposzta eltartására a legmegfelelőbb a savanyítás. Elkészítésének módját valószínűleg a kínaiak dolgozták ki. Állítások szerint már a kínai nagy fal építésénél is kaptak savanyú káposztát a munkások. Elterjedése rohamszerű volt, és a XVIII-XIX. században már télen a legtöbb ételt savanyú káposztából készítették. A savanyítás családonként saját recept alapján történt.  A szláv népek rendszeresen fogyasztják, a németek nemzeti eledele.

Jótékony hatása:

Tartalmaz karotint, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, U- vitamint, tej-és ecetsavat, ásványi anyagokat: nátront, meszet, ként, kolint, káliumot, vasat, cinket. Olyan (tejsav)baktériumokat tartalmaz, amelyek a hús fogyasztó ember bélrendszerében élő, rosszindulatú baktériumokat elpusztítja. Több a tejsavbaktérium található benne, mint a joghurtban.

Fokozza az étvágyat, serkenti a mirigynedvek kiválasztást. A savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat. A C-vitaminnak köszönhetően serkenti az immunrendszert. Szabályozza a zsíranyagcserét, a koleszterinszintet. Serkenti a fehérje anyagcserét, erősíti az izmokat. Gyerekeknek, emésztésük segítésére rendszeresen adhatunk kistányérnyi káposztát. Egyes kutatók szerint a savanyú káposzta a rák kialakulását akadályozó anyagot tartalmaz. 

Leve is gyógyító hatású. Rendszeres fogyasztásával a seb operáció után feltűnően gyorsan gyógyul. Asztmára, bronchitiszre ebéd és vacsora előtt igyunk ½-1 dl levet.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 10
Heti: 79
Havi: 122
Össz.: 181 110

Látogatottság növelés
Oldal: Zöldségeket beszélek
Csucsu egészségtippjei - © 2008 - 2024 - egeszsegtippek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »